Druksels Sjaklien Euwals

COPYRIGHT ©|

ALL RIGHTS RESERVED

Sjak & Lien Tekstproducties


Sjak & Lien Tekstproducties

                        TEKSTWERKEN ZONDER GRENZEN

Op de digitale toer

Bij het ontwerpen van ambachtelijk drukwerk maak ik graag gebruik van digitale technieken. Soms ontstaat er dan iets op de computer wat ik met mijn mechanisch damesproefpersje met geen mogelijkheid kan reproduceren. Een stripverhaal in felle kleuren bijvoorbeeld. Dan laat ik alles digitaal drukken.


Margedrukkerscollectieven

Sinds 2002 draai ik mee in twee collectieven van margedrukkers: Corps 8 en De Hanzepersen. Binnen deze clubjes van amateurdrukkers realiseren we met elkaar ongeveer één keer per jaar een gezamenlijk drukproject. Een boek met een speciaal thema bijvoorbeeld. Elke margedrukker bedenkt en ontwerpt daarvoor een aantal pagina's en drukt ze met de eigen drukkersmaterialen. Daarna bundelen we alles. Deze gemeenschappelijke projecten leveren verrassende druksels en staaltjes van drukkunst op.

PASSIE VOOR TYPOGRAFIE


Mijn verleider

Tijdens mijn wo-studie Culturele Studies aan de UvA raakte ik in de ban van het handmatig zetten en drukken van teksten. Mijn verleider was Frans A. Janssen, hoogleraar Geschiedenis van Boek en Bibliotheek. Bij hem volgde ik keuzecolleges over de vormgeving en productie van het gedrukte boek in de 15e eeuw. ‘Wil je precies weten of zelfs uitproberen hoe de ouderwetse zet- en druktechniek in de praktijk werkt, ga dan naar René Treumann’, was zijn advies.


Mijn eerste leermeester

Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Ik ronselde enkele medestudenten en we benaderden Treumann. Deze ambachtelijke drukker wilde ons wel inwijden in de geheimen van het drukkersvak. We kregen les in zijn sfeervolle, ambachtelijke drukkerij Typique aan de Amsterdamse Haarlemmerdijk. Van René Treumann leerde ik de opbouw van een tekst met loden letters en het drukken van een tekstblok en van andere beelddragers met een mechanische drukpers.


Mijn margedrukkerijtje

Zo begon mijn passie voor typografie, het maken van illustraties en het drukken. Ik sloot me aan bij de margedrukkers van Stichting Drukwerk in de Marge en richtte in de loop van de tijd mijn eigen drukkerijtje op. Puur als hobby, onder de naam: De Overkant. De oude drukkersmaterialen kocht ik bij drukkerijen die waren overgegaan op offsetdruk. Langzaamaan groeide mijn inventaris van zethaken, 'bokken' en 'kasten' met loden letters, letterfamilies in allerlei corpsen, een degelpers en een proefpersje.


Mijn grote voorbeelden

Grote bewondering heb ik voor drukker/kunstenaar Hendrik Werkman en zijn schilderen met de drukpers. Margedrukker Gerard Post van der Molen bracht me allerlei technische aspecten bij plus het plezier in het drukken. Kunstenares Antje Veldstra leerde me de reductietechniek bij het hout- en linoleumsnijden. Kunstenaar/drukker Frans de Jong liet me zien dat je met alles wat maar onder de drukpers past de prachtigste prenten kunt maken. Geïnspireerd door deze mensen ga ik mijn eigen weg.